22 november 2010

There are six anti-climate lobbyists for every member of the Senate


Anti-climate lobbies
  
"When pointed out that the U.S., a major polluter, was still lagging behind in implementing green laws, Mr. Gore put the blame on anti-climate lobbies in the U.S.. “There are six anti-climate lobbyists for every member of the Senate,” he said, adding that such interest groups were making an organised attempt to change the public opinion on climate change by creating false doubts about climate science."

http://www.thehindu.com/news/national/article901949.ece?homepage=true

13 september 2010

Jeni Melia

Aldri klart å stå for slike stemmer/damer…













Sister Awake - music only by Jeni Melia

14 juli 2010

Jabberwocky

Det var underlig. I dag var jeg på Ivar Skogvolls utstilling og hadde mitt livs første samtale om Lewis Carroll og det underlige diktet Jabberwocky. Senere dro jeg på konsert med Hannah Marie og Robert Carding, og Matthias Eftevand. På programmet sto bl a Carroll 's Jabberwocky, tonesatt av Robert Carding. For øvrig også første gang jeg har opplevd Robert som "seriøs" komponist.

Opplevelsesmessig var konserten kanskje den mest tilfredstillende jeg har vært på i Kragerø med lokale utøvere.

Stilleben

Skal utsagnet "Ja, vi elsker dette landet" egentlig forståes: "Ja, jeg EIER dette landet"?

06 april 2010

Manifest Frokost med Harald Eia om Hjernevask

Nok et forsøk med interessant innhold.

Ser ut som om Manifest har sjøsatt et nytt medium. Interessant fordi formen virker godt tilrettelagt for oss som gjerne mangler kunnskaper og akademisk språk for emnene som taes opp. Jeg blir stadig mer imponert over Manifest.

Lyden er av en eller annen grunn skrekkelig på min mac så jeg har forminsket bildet i håp om at færre pixler bilde frigjør pixler til lyd. Men mikrofoner opp i fjeset og altfor kraftig innspilt lyd virker mistenkelig.
En annen svakhet er muligheten til å spole frem. Funker ikke hos meg men er absolutt et must for så lange program.
Vil sette pris på tilbakemelding om hvordan dette fungerer hos andre.

Manifest Frokost med Harald Eia om Hjernevask
from Manifest Analyse on Vimeo.


_

03 april 2010

Påskeaften

Dette mest for å teste ut hvordan man legger Youtube ut på bloggen. Når det er sagt så har jeg et helt spesielt forhold til Kantate nr 4 av Bach. Min første pianolærer ville sikkert sagt at den uttrykker min naturlige melankoli. Kanskje har hun rett. På den annen side: Ikke alt som ikke er arti er melankoli. Ikke alt som ikke er gøy er kjedelig.
_

17 mars 2010

Stilleben

Jeg skulle tenke på noe fint men kom ikke på noe annet enn pene piker. Kanskje på tide å utvide repertoaret.
 

16 mars 2010

Antikapitalistisk hets

Slik forstår jeg det: I alle fall siden kristendommens inntreden har vår kultur hatt én retning for sin utvikling; fra det egoistiske mot det altruistiske. Kapitalismen var i sin tid en del av dette bildet fordi den avløste det enda mer primitive føydalsamfunnet.

Ved gjeninnføringen  av kapitalismens hegemoni er imidlertid kontinuiteten brutt og utviklingen satt århundrer tilbake, for  i forhold til det som kom etter (f eks menneskerettstenkning og sosialisme) er den et avfeldig monster. Kapitalismens forutsetning er bedraget, at den tar mer enn den gir. Det er en egenskap som minner om tyveri og derfor aldri kan forenes med altruisme.

Kapitalisme i vår tid er en syttenhundretalls krig utkjempet med det tjueførste århundres våpen. I forhold til vår tids utfordringer passer den som elefant i glassmagasin. Det er utrolig frustrerende at flertallet av våre miljøforkjempere virker ute av stand til å identifisere den for hva den er.

07 mars 2010

NAV

Ordningen ser ut til å fungere strålende for middelklassen men har ikke blikk for fattigdommens vesen eller øyne for de fattiges behov.
 

17 februar 2010

Gullkorn den morgenen

Rottekultur kaller jeg den kulturen som tvinger oss til å leve i spenningsfeltet mellom frykt og begjær. La andre kalle den markedsliberalisme.

Jeg forstår bedre muslimenes reaksjon på mohammedkarikaturene i lys av min egen reaksjon på Siv Jensens omgang med ordet "anstendighet".

En av verdens mest standhaftige myter må være myten om at vi lever av vårt arbeide.
 

24 januar 2010

Metafor

Han har stjålet litt her og litt der og etter hvert fått seg det fineste reiret. Han ønsker hun skal tro det er hans skaperverk, at han er gjevest her omkring, at det er hun som er heldig.

Han gjør absolutt hva som helst for å få seg et ligg.

Vekst i Slow City

Kragerø skulle som "Slow City" absolutt fortsette å være en by i vekst. Men vekst har mange stadier og for en "Slow City" kunne vekst like gjerne bety "modning".
Kanskje skulle det innebære nettopp et oppgjør med forestillingen om evig økonomisk vekst som det eneste saliggjørende.

Modning kan bety at man tar en pause og spør om innbyggerne har det godt, om tiltakene virker og rekker fram, om alle blir hørt, om samfunnet kan bli mer tilgjengelig, om menneskene kan bli mer engasjert. Det kan bety at vi etterstreber å ha et godt liv sammen framfor å nå lengst mulig i rotteracet hver for oss.

Maktspråk i praksis

4 scenarier, Kragerøkystens fremtid (pdf)

Jeg liker ikke opplegget "Kragerøkystens fremtid" men ble unektelig glad da "Slow City" var med som et av scenariene. Det varte inntil jeg fikk spurt meg selv om hva jeg ville tenkt dersom scenariet var den første informasjonen jeg noen gang hadde fått av konseptet. Jeg tror tanker om stagnasjon, svermeri, kjedsomhet ville falle meg inn.

Slik blir presentasjonen et eksempel på hvordan et dokument som dette legger føringer for hvordan folk i Kragerø skal forholde seg om tanken om "Kragerø Slow City" noen gang kommer opp igjen.
 

23 januar 2010

Kalde dager

Ikke så bra disse siste par ukene. Jeg har kjent meg kraftløs og liksom lei meg under overflaten, eller fortvilet.

Jeg fant et vitalt uttrykk her i Kragerø, mennesker med livsfølelse og verdensforståelse jeg kjente meg igjen i, det var et sted jeg kunne legge min livsgjerning til.

Hvor ble det av all denne vitaliteten? Er alle blitt som meg?
 

15 januar 2010

Anderledes

I går var jeg hos psykolog. Ikke for min syke sjel  men fordi jeg gjerne vil vite noe om hvordan og hvorfor jeg føler meg anderledes.

Jeg har alltid kjent meg anderledes og livet mitt bærer mange vitnesbyrd om at tanken har noe for seg. Men hvorfor det er sånn vet jeg ikke.
 

10 januar 2010

Komper!


Visste ikke om noen andre som spiste komper under min oppvekst i Finnmark. Men min mor var fra sørlandet og sa "komphø". Stort prosjekt for henne - med 6 unger og håndkvern!
Når dotten var spist; på med sukker - mmmm - vanvittig godt!


Men best av alt: Stekte kompeskiver til kvelds!


06 januar 2010

Astrosofi og astronomi

I pubertetalder startet depresjonene som skulle bli en tilbakevendende plage gjennom ungdomstiden min. Da pleide jeg å bruke stjernehimmelen for å sette min egen smerte i perspektiv: jeg er et støvfnugg på et støvfnugg på et støvfnugg; likevel er jeg del av en verden så praktfull og stor at selv de minste astronomiske størrelser fremstår som "tilnærmet uendelig" for min fatteevne. Stjernehimmelen var en kosmisk fanfare på et bakteppe av en  julestemning - lignende følelse. Den fikk meg til å føle meg tryggere, den gav meg trøst. Inntil neste gang det bar utfor.

Gjennom mer praktisk orienterte venner kom jeg senere inn på astronomien. Jeg lærte å orientere meg på stjernehimmelen og visste hvor jeg fant de mest oppsiktsvekkende fenomenene, også de man bare kan se gjennom teleskop. Det var en storartet erfaring men jeg er ikke så sikker på at jeg kom nærmere stjernehimmelen for det. Det jeg fikk mest ut av i den perioden var kanskje en rekke kreative spekulasjoner.

05 januar 2010

Sleipe transaksjoner

Da Oljefondet ble Statens Pensjonsfond Utland skjedde mer enn at man bare bestemte bruken av pengene. I utgangspunktet var Oljefondet alles eiendom, vi var alle likeverdige deleiere (Frp ville sogar dele ut utbyttet - den gangen ca 250 000 kr til hver).

Da vi fikk SPU ble pengene lagt inn under pensjonsordningen. Dermed skjedde en omfordeling som begunstiget høyere inntektsgrupper på bekostning av de lavere.

Dette er et eksempel på det enorme gapet som kan være mellom gode intensjoner og praktisk handling når det gjelder fattigdomsbekjempelse. Med en disponering som denne definerer lovverket en del av befolkningen som vinnere og en annen som tapere. Lovverket, slik det kommer til uttrykk gjennom pensjonistloven, er partisk.

For de utpekte taperne blir det vanskelig å forstå lovens relevans som rettesnor og bidrar til et distansert forhold til politisk retorikk om fattigdomsbekjempelse.

Stilleben

Jeg vil gjerne være en person som kunne vært et forbilde for meg selv.

Avatar


Jeg har nettopp sett Avatar og den gjorde inntrykk på mange plan.

Det ene er grafikken: hvem har kommet på å tenke en verden som dette?
Så tenker jeg på teknikken bak grafikken med tilnærmet ærefrykt: dette er virkeligheten i filmen!

Men først og fremst tenker jeg på historien: dette er min historie!